Hoofdstuk 3. Installatiesysteem

Inhoudsopgave

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem
3.1.1. Hulp bij de installatie van firmware
3.1.2. Geautomatiseerde installatie
3.2. Cloudinstallaties
3.3. Container-images en virtuele machine-images

De Debian Installer is het officiële installatiesysteem voor Debian. Het biedt verscheidene installatiemethoden. Welke methoden beschikbaar zijn om uw systeem te installeren hangt af van uw architectuur.

Images van de installer voor bullseye kunnen samen met de installatiehandleiding worden gevonden op de Website van Debian.

De installatiehandleiding is ook opgenomen op de eerste cd/dvd van de officiële Debian dvd-(cd/blu-ray)serie onder:

/doc/install/manual/taal/index.html

Het is aangeraden om ook de errata bij de Debian Installer te bekijken voor een lijst met bekende problemen.

3.1. Nieuwigheden in het installatiesysteem

Het Debian Installatiesysteem is op veel punten verder ontwikkeld sinds zijn vorige officiële uitgave met Debian 10. Dit heeft geleid tot zowel betere hardware-ondersteuning als een aantal opmerkelijke nieuwe functies en verbeteringen.

Indien u geïnteresseerd bent in een gedetailleerd overzicht van de veranderingen sinds buster, raadpleeg dan de aankondigingen bij de beta- en RC-uitgaven voor bullseye. Deze zijn te vinden op de pagina met de historiek van de nieuwsberichten van het Debian Installatiesysteem.

3.1.1. Hulp bij de installatie van firmware

Steeds meer vereist randapparatuur dat firmware geladen wordt als onderdeel van de initialisatie van de hardware. Om dit probleem op te lossen beschikt het installatieprogramma over een nieuwe functie. Als voor bepaalde geïnstalleerde hardware een firmwarebestand moet worden geïnstalleerd, zal het installatieprogramma proberen dit aan het systeem toe te voegen door een bestand met firmware toe te wijzen op basis van het ID van de hardware.

Deze nieuwe functionaliteit is beperkt tot de niet-officiële installatie-images die ook firmware bevatten (zie https://www.debian.org/releases/bullseye/debian-installer/#firmware_nonfree). Meestal is de firmware niet compatibel met de DFSG (de richtlijnen van Debian in verband met vrije software) en dus is het niet mogelijk om deze firmware op te nemen in de pakketbron main van Debian.

Als u problemen ondervindt met betrekking tot (ontbrekende) firmware, lees dan het betreffende hoofdstuk van de installatiehandleiding.

3.1.2. Geautomatiseerde installatie

Sommige veranderingen hebben ook veranderingen tot gevolg in de ondersteuning door het installatiesysteem van geautomatiseerde installaties met behulp van preconfiguratiebestanden. Dit betekent dat als u bestaande preconfiguratiebestanden hebt die werkten met het installatiesysteem van buster, u niet kunt verwachten dat deze zonder aanpassingen zullen werken met het nieuwe installatiesysteem.

De installatiehandleiding heeft een aparte bijgewerkte bijlage met uitgebreide documentatie over het gebruik van preconfiguratie.

3.2. Cloudinstallaties

Het cloudteam publiceert Debian bullseye voor verschillende populaire clouddiensten, waaronder:

  • OpenStack

  • Amazon Web Services

  • Microsoft Azure

Cloud-images bieden via cloud-init automatiseringsuitbreidingen om voorrang te geven aan het snel opstarten van dergelijke Debian installaties met behulp van specifiek geoptimaliseerde kernelpakketten en grub-configuraties. Images die verschillende architecturen ondersteunen worden waar nodig geleverd en het cloudteam streeft ernaar alle functies te ondersteunen die door de clouddienst worden aangeboden.

Het cloudteam zal bijgewerkte images leveren tot het einde van de LTS-periode voor bullseye. Nieuwe images worden doorgaans vrijgegeven voor elke tussenrelease en na beveiligingsoplossingen voor kritieke pakketten. Het volledige ondersteuningsbeleid van het cloudteam vindt u hier.

Meer informatie is beschikbaar op cloud.debian.org en op de wiki.

3.3. Container-images en virtuele machine-images

Multiarchitectuur container-images voor Debian bullseye zijn beschikbaar op Docker Hub. Naast de standaard-images is er ook een afgeslankte variant beschikbaar die het schijfgebruik vermindert.

Virtuele machine-images voor de Hashicorp Vagrant VM-manager worden gepubliceerd op Vagrant Cloud.