Algemene resolutie: verklaring over het opnieuw toelaten van Richard Stallman tot de raad van bestuur van de FSF
- Tijdslijn
- Indiener
- Steun
- Tekst
- Indiener Voorstel B
- Steun Voorstel B
- Voorstel B
- Indiener Voorstel C
- Steun Voorstel C
- Voorstel C
- Indiener Voorstel D
- Steun Voorstel D
- Voorstel D
- Indiener Voorstel E
- Steun Voorstel E
- Voorstel E
- Indiener Voorstel F
- Steun Voorstel F
- Voorstel F
- Indiener Voorstel A
- Steun Voorstel A
- Voorstel A
- Quorum
- Data en Statistieken
- Meerderheidsvereiste
- Uitslag
Tijdslijn
Voorstel en amendement | 24-03-2021 | |
---|---|---|
Discussieperiode: | 24-03-2021 | |
Stemperiode: | Zondag 04-04-2021 00:00:00 UTC | Zaterdag 17-04-2021 23:59:59 UTC |
Indiener
Steve Langasek [vorlon@debian.org] [tekst van het voorstel] [amendement]
Steun
- Louis-Philippe Véronneau [pollo@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Joerg Jaspert [joerg@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Neil McGovern [neilm@debian.org] [e-mailbericht]
- Steve McIntyre [93sam@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Sam Hartman [hartmans@debian.org] [e-mailbericht]
- Nicolas Dandrimont [olasd@debian.org] [e-mailbericht]
- Colin Tuckley [colint@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Paul R. Tagliamonte [paultag@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
Tekst
Keuzemogelijkheid 1: Oproep tot het verwijderen van de raad van bestuur van de FSF zoals in rms-open-letter.github.io
Het Debian-project ondertekent mede de verklaring over het opnieuw toelaten van Richard Stallman tot de raad van bestuur van de FSF, zoals te zien op https://github.com/rms-open-letter/rms-open-letter.github.io/blob/main/index.md. De tekst van deze verklaring is hieronder weergegeven.
Richard M. Stallman, vaak bekend als RMS, is al lange tijd een gevaarlijke kracht in de vrije-softwaregemeenschap. Hij heeft zich geuit als vrouwenhater, validist en transfoob, en werd ook nog beschuldigd van andere ernstige vormen van ongepast gedrag. Dit soort overtuigingen en gedragingen hebben geen plaats in de gemeenschap van vrije software, digitale rechten en technologie. Naar aanleiding van zijn recente terugkeer in de raad van bestuur van de Free Software Foundation roepen we het hele bestuur van de FSF op af te treden en RMS uit alle leidinggevende posities te verwijderen.
Wij, de ondergetekenden, geloven in de noodzaak van digitale autonomie en de krachtige rol die gebruikersvrijheid speelt bij het beschermen van onze fundamentele mensenrechten. Om de belofte van alles wat softwarevrijheid mogelijk maakt, te realiseren, moet er een radicale verandering binnen de gemeenschap plaatsvinden. Wij geloven in een heden en een toekomst waarin alle technologie mensen macht geeft - niet onderdrukt. We weten dat dit alleen mogelijk is in een wereld waarin technologie is gebouwd om onze rechten op het meest fundamentele niveau te respecteren. Hoewel deze ideeën in een of andere vorm zijn gepopulariseerd door Richard M. Stallman, spreekt hij niet namens ons. We keuren zijn acties en meningen niet goed. We erkennen zijn leiderschap of het leiderschap van de Free Software Foundation zoals dit er vandaag de dag voorstaat, niet.
Er is genoeg tolerantie geweest voor de weerzinwekkende ideeën en het gedrag van RMS. We kunnen niet toestaan dat één persoon de betekenis van ons werk verpest. Onze gemeenschappen hebben geen ruimte voor mensen als Richard M. Stallman, en we zullen zijn gedrag niet blijven verdragen, hem geen leiderschapsrol blijven geven of hem en zijn kwetsende en gevaarlijke ideologie op geen manier als acceptabel blijven beschouwen.
We roepen op tot het verwijderen van het volledige bestuur van de Free Software Foundation. Dit zijn mensen die RMS al jaren honoreren en machtigen. Ze laten dit opnieuw zien door hem toe te staan om weer toe te treden tot het bestuur van de FSF. Het is tijd voor RMS om afstand te nemen van vrije software, technische ethiek, digitale rechten en technische gemeenschappen, want hij kan niet het leiderschap bieden dat we nodig hebben. We roepen ook op om Richard M. Stallman te verwijderen uit alle leiderschapsposities, inclusief die in het GNU Project.
Wij dringen er op aan om te stoppen met het steunen van de Free Software Foundation bij die personen die in een positie zitten waarin ze dit kunnen doen. Weiger om bij te dragen aan projecten gerelateerd aan de FSF en RMS. Spreek niet op of bezoek geen FSF-evenementen, of evenementen die RMS en zijn vorm van intolerantie verwelkomen. Wij vragen medewerkers van vrije-softwareprojecten om stelling te nemen tegen onverdraagzaamheid en haat binnen hun projecten. En laat deze gemeenschappen en de FSF weten waarom u dit doet, terwijl u het doet.
We hebben verschillende openbare incidenten met het gedrag van RMS beschreven. Sommigen onder ons hebben hun eigen verhalen over RMS en hun interacties met hem, dingen die niet in e-mailthreads of op video zijn vastgelegd. We hopen dat u leest wat er werd gedeeld en nadenkt over de schade die hij onze gemeenschap en anderen heeft toegebracht.
Indiener Voorstel B
Sruthi Chandran [srud@debian.org] [tekst van het voorstel]
Steun Voorstel B
- Jonas Smedegaard [js@debian.org] [e-mailbericht]
- Sean Whitton [spwhitton@debian.org] [e-mailbericht]
- Holger Levsen [holger@debian.org] [e-mailbericht]
- Richard Laager [rlaager@debian.org] [e-mailbericht]
- Mike Gabriel [sunweaver@debian.org] [e-mailbericht]
- Steve McIntyre [93sam@debian.org] [e-mailbericht]
- Philip Hands [philh@debian.org] [e-mailbericht]
- Gard Spreemann [gspr@debian.org] [e-mailbericht]
- Gunnar Wolf [gwolf@debian.org] [e-mailbericht]
- Pierre-Elliott Bécue [peb@debian.org] [e-mailbericht]
Voorstel B
Keuzemogelijkheid 2: Oproep tot het aftreden van Stallman uit alle FSF-organen
Op grond van artikel 4.1.5 van de statuten verklaren de ontwikkelaars het volgende:
Verklaring van Debian over de terugkeer van Richard Stallman in het bestuur van de FSFBij Debian zijn we diep teleurgesteld om te vernemen dat Richard Stallman opnieuw werd verkozen voor een leiderschapspositie bij de Free Software Foundation. Dit gebeurde nadat een reeks ernstige beschuldigingen van wangedrag in 2019 leidden tot zijn aftreden als voorzitter en bestuurslid van de FSF.
Een cruciale factor om onze gemeenschap inclusiever te maken, is kunnen erkennen dat andere mensen schade ondervinden van onze acties, daarover kunnen reflecteren en met deze terugkoppeling in toekomstige acties rekening te kunnen houden. In de manier waarop Richard Stallman zijn terugkeer naar het bestuur aankondigde, ontbreekt helaas elke erkenning van het belang van dit soort reflecties. We zijn diep teleurgesteld dat het FSF-bestuur hem opnieuw tot bestuurslid heeft verkozen, ondanks dat hij geen waarneembare stappen heeft ondernomen om verantwoording af te leggen voor zijn eerdere acties, laat staan om deze goed te maken tegenover degenen die er schade door hebben geleden. Tot slot zijn we ook verontrust over het geheime verloop van zijn herverkiezing en over hoe dit te laat is meegedeeld [0] aan het personeel en de sympathisanten van FSF.
Wij geloven dat deze stap en de manier waarop deze werd gecommuniceerd een verkeerde en kwetsende boodschap verspreidt en de toekomst van de vrije-softwarebeweging schaadt. Het doel van de vrije-softwarebeweging is om alle mensen in staat te stellen controle te behouden over de technologie en zo een betere samenleving voor iedereen te creëren. Vrije software is bedoeld om iedereen van dienst te zijn, ongeacht leeftijd, bekwaamheid of beperking, genderidentiteit, geslacht, etniciteit, nationaliteit, religie of seksuele geaardheid. Dit vereist een inclusieve en diverse omgeving die alle medewerkers gelijk verwelkomt. Wij van Debian realiseren ons dat wijzelf en de vrije-softwarebeweging nog steeds hard moeten werken om te bereiken dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt om te participeren aan het realiseren van de missie van de beweging.
Daarom roepen we op tot zijn aftreden uit alle FSF-organen. De FSF moet serieus nadenken over deze beslissing en zijn besluitvormingsproces om te voorkomen dat soortgelijke problemen zich opnieuw voordoen. Daarom zien we onszelf in de huidige situatie niet in staat om samen te werken met zowel de FSF als enige andere organisatie waarin Richard Stallman een leidende positie heeft. In plaats daarvan zullen we blijven samenwerken met groepen en individuen die diversiteit en gelijkheid in de vrije-softwarebeweging bevorderen om ons gezamenlijke doel te bereiken om alle gebruikers in staat te stellen controle te behouden over technologie.
[0] https://status.fsf.org/notice/3796703Sterk gebaseerd op:
[1] https://fsfe.org/news/2021/news-20210324-01.html
[2] https://www.eff.org/deeplinks/2021/03/statement-re-election-richard-stallman-fsf-board
Indiener Voorstel C
Santiago Ruano Rincón [santiago@debian.org] [tekst van het voorstel] [amendement]
Steun Voorstel C
- Jonas Smedegaard [js@debian.org] [e-mailbericht]
- Milan Kupcevic [milan@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Apollon Oikonomopoulos [apoikos@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Holger Levsen [holger@debian.org] [e-mailbericht]
- Zlatan Todoric [zlatan@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
Voorstel C
Keuzemogelijkheid 3: Samenwerking met de FSF ontmoedigen als Stallman er een leidende positie inneemt
Op grond van artikel 4.1.5 van de statuten verklaren de ontwikkelaars het volgende:
Verklaring van Debian over de terugkeer van Richard Stallman in het bestuur van de FSF
Bij Debian zijn we diep teleurgesteld om te vernemen dat Richard Stallman opnieuw werd verkozen voor een leiderschapspositie bij de Free Software Foundation. Dit gebeurde nadat een reeks ernstige beschuldigingen van wangedrag in 2019 leidden tot zijn aftreden als voorzitter en bestuurslid van de FSF.
Een cruciale factor om onze gemeenschap inclusiever te maken, is kunnen erkennen dat andere mensen schade ondervinden van onze acties, daarover kunnen reflecteren en met deze terugkoppeling in toekomstige acties rekening te kunnen houden. In de manier waarop Richard Stallman zijn terugkeer naar het bestuur aankondigde, ontbreekt helaas elke erkenning van het belang van dit soort reflecties. We zijn diep teleurgesteld dat het FSF-bestuur hem opnieuw tot bestuurslid heeft verkozen, ondanks dat hij geen waarneembare stappen heeft ondernomen om verantwoording af te leggen voor zijn eerdere acties, laat staan om deze goed te maken tegenover degenen die er schade door hebben geleden. Tot slot zijn we ook verontrust over het geheime verloop van zijn herverkiezing en over hoe dit te laat is meegedeeld [0] aan het personeel en de sympathisanten van FSF.
Wij geloven dat deze stap en de manier waarop deze werd gecommuniceerd een verkeerde en kwetsende boodschap verspreidt en de toekomst van de vrije-softwarebeweging schaadt. Het doel van de vrije-softwarebeweging is om alle mensen in staat te stellen controle te behouden over de technologie en zo een betere samenleving voor iedereen te creëren. Vrije software is bedoeld om iedereen van dienst te zijn, ongeacht leeftijd, bekwaamheid of beperking, genderidentiteit, geslacht, etniciteit, nationaliteit, religie of seksuele geaardheid. Dit vereist een inclusieve en diverse omgeving die alle medewerkers gelijk verwelkomt. Wij van Debian realiseren ons dat wijzelf en de vrije-softwarebeweging nog steeds hard moeten werken om te bereiken dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt om te participeren aan het realiseren van de missie van de beweging.
Daarom raadt het Debian Project in de huidige situatie samenwerking af met zowel de FSF als andere organisaties waarin Richard Stallman een leidende positie heeft. In plaats daarvan zullen we blijven samenwerken met groepen en individuen die diversiteit en gelijkheid in de vrije-softwarebeweging bevorderen om ons gezamenlijke doel te bereiken om alle gebruikers in staat te stellen controle te behouden over technologie.
[0] https://status.fsf.org/notice/3796703
Indiener Voorstel D
Jonathan Wiltshire [jmw@debian.org] [tekst van het voorstel]
Steun Voorstel D
- Nicolas Dandrimont [olasd@debian.org] [e-mailbericht]
- Thadeu Lima de Souza Cascardo [cascardo@debian.org] [e-mailbericht]
- Pierre-Elliott Bécue [peb@debian.org] [e-mailbericht]
- Jonas Smedegaard [js@debian.org] [e-mailbericht]
- Zlatan Todoric [zlatan@debian.org] [e-mailbericht]
- Paride Legovini [paride@debian.org] [e-mailbericht]
- Holger Levsen [holger@debian.org] [e-mailbericht]
- Micha Lenk [micha@debian.org] [e-mailbericht]
- Gard Spreemann [gspr@debian.org] [e-mailbericht]
- Milan Kupcevic [milan@debian.org] [e-mailbericht]
- Richard Laager [rlaager@debian.org] [e-mailbericht]
- Sean Whitton [spwhitton@debian.org] [e-mailbericht]
- Philipp Kern [pkern@debian.org] [e-mailbericht]
Voorstel D
Keuzemogelijkheid 4: Oproep aan de FSF om zijn bestuurlijke processen verder te ontwikkelen
Dit is een standpuntbepaling van de ontwikkelaars van Debian in overeenstemming met onze statuten, paragraaf 4.1.5.
De ontwikkelaars zijn er vast van overtuigd dat leiders in een prominente organisatie aan de hoogste normen inzake verantwoordelijkheidszin moeten voldoen.
We zijn teleurgesteld dat kwesties van transparantie en verantwoordingsplicht in het bestuur van de Free Software Foundation hebben geleid tot onopgeloste en ernstige klachten van ongepast gedrag van de oprichter Richard Stallman gedurende een aantal jaren, terwijl hij voorzitter en lid was van de raad van bestuur. Wij maken ons met name grote zorgen over het feit dat de raad van bestuur het nodig achtte hem opnieuw in zijn functie te herstellen zonder naar behoren rekening te houden met het effect van haar optreden op die klagers.
De ontwikkelaars erkennen dat mensen fouten maken, maar geloven dat als die mensen een leidinggevende positie bekleden, ze verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun fouten. Wij geloven dat het belangrijkste onderdeel van het maken van fouten is om ervan te leren en gedrag te veranderen. We maken ons vooral zorgen dat Richard en het bestuur de problemen niet voldoende hebben erkend en eruit. Deze problemen hebben een groot aantal mensen getroffen. Wij zijn ook bezorgd over het feit dat Richard nog steeds een significante invloed heeft op zowel het FSF-bestuur als het GNU-project.
We roepen de Free Software Foundation op om verdere stappen te ondernemen, zoals ze er al in maart 2021 genomen heeft, om het bestuur van de organisatie te herzien en onvermoeibaar te werken om ervoor te zorgen dat haar doel wordt bereikt. Wij zijn van mening dat alleen door goed verantwoordlijk bestuur leden van een organisatie hun stem kunnen laten horen. De Free Software Foundation moet alles doen wat in haar macht ligt om haar medewerkers, haar leden en de bredere gemeenschap te beschermen, inclusief een robuuste en transparante procedure om klachten te behandelen.
Wij dringen er op aan bij Richard Stallman en bij de overige leden van het bestuur die hem in zijn functie hebben hersteld, om hun standpunten te heroverwegen.
De ontwikkelaars zijn er trots op dat personen die bijdragen aan de ontwikkeling van vrije software uit alle lagen van de bevolking komen en dat onze diverse ervaringen en meningen een sterkte zijn van vrije software. Maar we moeten nooit onze inspanningen verminderen om ervoor te zorgen dat alle medewerkers met respect worden behandeld en dat ze zich veilig en zeker voelen in onze gemeenschap - ook wanneer we elkaar persoonlijk ontmoeten.
Indiener Voorstel E
Timo Weingärtner [tiwe@debian.org] [tekst van het voorstel]
Steun Voorstel E
- Axel Beckert [abe@debian.org] [e-mailbericht]
- Lionel Élie Mamane [lmamane@debian.org] [e-mailbericht]
- Adam Borowski [kilobyte@debian.org] [e-mailbericht]
- Dmitry Smirnov [onlyjob@debian.org] [e-mailbericht]
- Erik Schanze [eriks@debian.org] [e-mailbericht]
Voorstel E
Keuzemogelijkheid 5: De heraanstelling van Stallman ondersteunen, zoals in rms-support-letter.github.io
Het Debian-project ondertekent mede de verklaring over het opnieuw installeren van Richard Stallman in het bestuur van de FSF, zoals te zien is op https://rms-support-letter.github.io/. The text of this statement is given below.
Richard M. Stallman, vaak bekend als RMS, is al tientallen jaren een drijvende kracht achter de vrije-softwarebeweging. Hij heeft onder meer bijgedragen aan het GNU-besturingssysteem en Emacs.
Onlangs zijn er smerige online aanvallen geweest om hem uit de raad van bestuur van de FSF te verwijderen voor het uiten van zijn persoonlijke mening. We hebben dit eerder op georganiseerde wijze zien gebeuren met andere prominente vrije-softwareactivisten en programmeurs. We zullen deze keer niet werkloos toekijken, wanneer een icoon van deze gemeenschap wordt aangevallen.
FSF is een autonoom orgaan dat in staat is zijn leden op een eerlijke, onbevooroordeelde manier te behandelen en niet toe te geven aan externe sociale druk. We dringen er bij de FSF op aan om de argumenten tegen RMS objectief te onderzoeken en de betekenis van zijn woorden en daden echt te begrijpen.
Van oudsher verwoordt RMS zijn opvattingen op manieren die veel mensen overstuur maken. Hij is meestal meer gericht op filosofische onderbouwing en het nastreven van de objectieve waarheid en taalkundige purisme, terwijl hij aan de gevoelens van mensen over zaken waar hij commentaar op geeft, onvoldoende aandacht besteedt. Dit maakt zijn argumenten kwetsbaar voor misverstanden en verkeerde voorstelling van zaken, iets wat volgens ons gebeurt in de open brief waarin wordt opgeroepen tot zijn verwijdering. Zijn woorden moeten in dit verband worden geïnterpreteerd en er moet rekening mee worden gehouden dat hij zich vaak niet op een diplomatische manier wil uitdrukken.
Hoe dan ook, Stallmans meningen over de zaken waar hij voor vervolgd wordt, zijn niet relevant voor zijn vermogen om een gemeenschap als de FSF te leiden. Bovendien heeft hij net zoveel recht op zijn meningen als ieder ander. Leden en sympathisanten hoeven het niet eens te zijn met zijn meningen, maar moeten zijn recht op vrijheid van gedachte en meningsuiting respecteren.
Aan de FSF:
Het verwijderen van RMS zal het imago van FSF schaden en zal een flinke klap toebrengen aan het momentum van de vrije-softwarebeweging. Wij dringen er bij u op aan om uw acties zorgvuldig te overwegen, aangezien wat u besluit een serieuze impact zal hebben op de toekomst van de software-industrie.
Aan de meute aanvallers die Richard Stallman viseren voor zijn redelijke argumenten in debatten en voor verschillende meningen en overtuigingen die hij decennialang als publieke figuur heeft geuit:/h4>
Er is voor u geen rol weggelegd bij de keuze van het leiderschap van welke gemeenschap dan ook. Zeker niet via nog maar eens een aanval van een menigte die niet eens van ver lijkt op een eerlijk gevoerd debat zoals betere mensen zoals Richard Stallman dit als voorbeeldfiguren voeren.
Indiener Voorstel F
Craig Sanders [cas@debian.org] [tekst van het voorstel]
Steun Voorstel F
- Adrian Bunk [bunk@debian.org] [e-mailbericht]
- Norbert Preining [preining@debian.org] [e-mailbericht]
- Jonas Smedegaard [js@debian.org] [e-mailbericht]
- Ying-Chun Liu [paulliu@debian.org] [e-mailbericht]
- Barak A. Pearlmutter [bap@debian.org] [e-mailbericht]
- Adam Borowski [kilobyte@debian.org] [e-mailbericht]
- Micha Lenk [micha@debian.org] [e-mailbericht]
- Michael Biebl [biebl@debian.org] [e-mailbericht]
Voorstel F
Keuzemogelijkheid 6: De heksenjacht tegen RMS en de FSF afwijzen
Debian weigert deel te nemen aan de heksenjacht op Richard Stallman, de Free Software Foundation en de bestuursleden van de Free Software Foundation en veroordeelt deze.
Indiener Voorstel A
Timo Weingärtner [tiwe@debian.org] [tekst van het voorstel] [amendement 1] [amendement 2] [amendement 3]
Steun Voorstel A
- Bart Martens [bartm@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Jonas Smedegaard [js@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging] [bevestiging] [bevestiging]
- Pierre-Elliott Bécue [peb@debian.org] [e-mailbericht]
- Daniel Lenharo [lenharo@debian.org] [e-mailbericht]
- Milan Kupcevic [milan@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Michael Biebl [biebl@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Axel Beckert [abe@debian.org] [e-mailbericht]
- Gilles Filippini [pini@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Filippo Rusconi [lopippo@debian.org] [e-mailbericht]
- Shengjing Zhu [zhsj@debian.org] [e-mailbericht]
- Matteo F. Vescovi [mfv@debian.org] [e-mailbericht] [bevestiging]
- Mathias Behrle [mbehrle@debian.org] [e-mailbericht]
Voorstel A
Keuzemogelijkheid 7: Debian zal geen openbare verklaring over deze kwestie uitgeven
Het Debian-project zal geen openbare verklaring afleggen over de vraag of Richard Stallman al dan niet uit zijn leiderschapsposities moet worden ontheven.
Iedereen (inclusief Debian-leden) die een van de open brieven over dit onderwerp wil (mede)ondertekenen, wordt uitgenodigd dit in eigen naam te doen.
Quorum
Met de huidige lijst van stemgerechtigde ontwikkelaaars hebben we:
Huidig aantal ontwikkelaars = 1018 Q ( wortel(#ontwikkelaars) / 2 ) = 15.9530561335438 K min(5, Q ) = 5 Quorum (3 x Q ) = 47.8591684006315
Quorum
- Optie 1 behaalde het quorum: 203 > 47.8591684006315
- Optie 2 behaalde het quorum: 222 > 47.8591684006315
- Optie 3 behaalde het quorum: 219 > 47.8591684006315
- Optie 4 behaalde het quorum: 221 > 47.8591684006315
- Optie 5 behaalde het quorum: 52 > 47.8591684006315
- Optie 6 behaalde het quorum: 84 > 47.8591684006315
- Optie 7 behaalde het quorum: 277 > 47.8591684006315
Data en Statistieken
Zoals altijd zullen we voor deze AR statistieken verzamelen over de ontvangen stembiljetten en zullen periodiek ontvangstbevestigingen worden verstuurd tijdens de stemperiode. Bovendien wordt de lijst van kiezers geregistreerd. Ook zal de scoretabel ter inzage worden gelegd.
Meerderheidsvereiste
De voorstellen hebben een gewone meerderheid nodig.
Meerderheid
- Optie 1 behaalt een meerderheid. 1.091 (203/186) > 1
- Optie 2 behaalt een meerderheid. 1.337 (222/166) > 1
- Optie 3 behaalt een meerderheid. 1.266 (219/173) > 1
- Optie 4 behaalt een meerderheid. 1.348 (221/164) > 1
- Optie 5 vervalt vanwege meerderheid. 0.159 (52/328) <= 1
- Optie 6 vervalt vanwege meerderheid. 0.279 (84/301) <= 1
- Optie 7behaalt een meerderheid. 2.234 (277/124) > 1
Uitslag
In de bovenstaande grafiek duiden alle roze gekleurde knooppunten erop dat de optie de meerderheid niet heeft gehaald, het blauwe geeft de winnaar aan. Een achthoek wordt gebruikt voor de opties die de standaard niet haalden.
- Optie 1 "Oproep tot het verwijderen van de raad van bestuur van de FSF zoals in rms-open-letter.github.io"
- Optie 2 "Oproep tot het aftreden van Stallman uit alle FSF-organen"
- Optie 3 "Samenwerking met de FSF ontmoedigen als Stallman er een leidende positie inneemt"
- Optie 4 "Oproep aan de FSF om zijn bestuurlijke processen verder te ontwikkelen"
- Optie 5 "De heraanstelling van Stallman ondersteunen, zoals in rms-support-letter.github.io"
- Optie 6 "De heksenjacht tegen RMS en de FSF afwijzen"
- Optie 7 "Debian zal geen openbare verklaring over deze kwestie uitgeven"
- Optie 8 "Discussie voortzetten"
In de volgende tabel geeft het vak[rij x][kol y] weer hoeveel keer optie x verkozen werd boven optie y tijdens de stemming. Een meer gedetailleerde uitleg over de vergelijkingsmatrix kan helpen om de tabel te begrijpen. Om inzicht te krijgen in de Condorcet-methode, is het Wikipedia-artikel redelijk leerzaam.
Optie | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
Optie 1 | 113 | 139 | 146 | 218 | 209 | 178 | 203 | |
Optie 2 | 137 | 168 | 165 | 239 | 227 | 199 | 222 | |
Optie 3 | 131 | 90 | 150 | 246 | 235 | 199 | 219 | |
Optie 4 | 156 | 132 | 140 | 259 | 245 | 196 | 221 | |
Optie 5 | 65 | 57 | 57 | 45 | 59 | 19 | 52 | |
Optie 6 | 103 | 97 | 92 | 77 | 114 | 30 | 84 | |
Optie 7 | 223 | 207 | 203 | 197 | 350 | 339 | 277 | |
Optie 8 | 186 | 166 | 173 | 164 | 328 | 301 | 124 |
Bekijken we rij 2, kolom 1, dan blijkt dat de Oproep tot het aftreden van Stallman uit alle FSF-organen
137 keer verkozen werd boven de Oproep tot het verwijderen van de raad van bestuur van de FSF zoals in rms-open-letter.github.io
Bekijken we rij 1, kolom 2, dan blijkt dat de Oproep tot het verwijderen van de raad van bestuur van de FSF zoals in rms-open-letter.github.io
113 keer verkozen werd boven de Oproep tot het aftreden van Stallman uit alle FSF-organen.
Paarsgewijze vergelijking
- Optie 2 haalt het van Optie 1 met ( 137 - 113) = 24 stemmen.
- Optie 1 haalt het van Optie 3 met ( 139 - 131) = 8 stemmen.
- Optie 4 haalt het van Optie 1 met ( 156 - 146) = 10 stemmen.
- Optie 7 haalt het van Optie 1 met ( 223 - 178) = 45 stemmen.
- Optie 1 haalt het van Optie 8 met ( 203 - 186) = 17 stemmen.
- Optie 2 haalt het van Optie 3 met ( 168 - 90) = 78 stemmen.
- Optie 2 haalt het van Optie 4 met ( 165 - 132) = 33 stemmen.
- Optie 7 haalt het van Optie 2 met ( 207 - 199) = 8 stemmen.
- Optie 2 haalt het van Optie 8 met ( 222 - 166) = 56 stemmen.
- Optie 3 haalt het van Optie 4 met ( 150 - 140) = 10 stemmen.
- Optie 7 haalt het van Optie 3 met ( 203 - 199) = 4 stemmen.
- Optie 3 haalt het van Optie 8 met ( 219 - 173) = 46 stemmen.
- Optie 7 haalt het van Optie 4 met ( 197 - 196) = 1 stemmen.
- Optie 4 haalt het van Optie 8 met ( 221 - 164) = 57 stemmen.
- Optie 7 haalt het van Optie 8 met ( 277 - 124) = 153 stemmen.
De Schwartz-verzameling bevat
- Optie 7 "Debian zal geen openbare verklaring over deze kwestie uitgeven"
De winnaars
- Optie 7 "ebian zal geen openbare verklaring over deze kwestie uitgeven"
Debian gebruikt de Condorcet-methode bij stemmingen.
Simpel gesteld kan de gewone Condorcet-methode als volgt worden
uitgedrukt:
Bekijk alle mogelijke wedlopen in twee richtingen tussen
kandidaten. De Condorcet-winnaar, als er een is, is de kandidaat
die elke andere kandidaat kan verslaan in een wedloop
met die kandidaat in de twee richtingen.
Het probleem is dat er bij complexe verkiezingen wel eens sprake kan
zijn van een circulaire relatie waarin A B verslaat, B C verslaat en
C A verslaat. De meeste variaties op Condorcet gebruiken
verschillende manieren om deze onbesliste stand op te lossen. Zie
de methode van het kloonbestendig sequentieel uitrangeren in een Schwartz-verzameling
voor details. De variatie die Debian gebruikt wordt beschreven in de
statuten,
meer bepaald in paragraaf A.6.
Debian-projectsecretaris