Andreas Tille
DPL-programma
19-03-2024

tille@debian.org
Debian-ontwikkelaarspagina
Debian-gerelateerde lezingen
Persoonlijke homepagina
 
Image of Andreas Tille

1. Inleiding

Mijn naam is Andreas Tille. Onder mijn Debian-account tille deed ik er meer dan 25 jaar over om me kandidaat te stellen voor DPL.

Ik ben getrouwd en een trotse opa (dankzij mijn zoon en schoondochter). Ik ben ook vader van twee geadopteerde dochters (allemaal dankzij Debian) en dankzij één van deze dochters ben ik nogmaals opa geworden. Mijn achtergrond als natuurkundige heeft geleid tot een grote interesse in praktische toepassingen van IT-oplossingen in de wetenschap. Ik heb een levenslange passie voor verschillende sporten, vooral zwemmen. Omdat ik me zorgen maak over ons milieu en de klimaatcrisis, heb ik me ingezet om veel bomen te planten. Ik ben een fervent fietser en heb ervoor gekozen geen auto te bezitten, omdat ik de voorkeur geef aan duurzame vervoersmethoden.

Vrijheid betekent voor mij onder andere dat ik niet altijd beschikbaar ben. Daarom heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om geen smartphone te bezitten. Daarom is het belangrijk voor u om te weten dat ik, als uw potentiële DPL, offline kan zijn en niet bereikbaar. Ik hecht veel waarde aan vrijheid en ik ben dankbaar voor het voorrecht om keuzes te kunnen maken die passen bij mijn waarden.

2. Waarom ik me kandidaat stel voor DPL

Het korte antwoord

Debian is een belangrijk onderdeel geweest van ongeveer de helft van mijn leven. Hoewel het bijdragen van pakketten het belangrijkste deel van mijn betrokkenheid is geweest, voel ik me gedwongen om meer terug te geven aan mijn vrienden en de gemeenschap.

Het lange antwoord

Nadat ik het Debian Med-project had opgestart, heb ik veel geleerd over het aansturen van een team vrijwilligers. Hoewel ik vaak werd aangesproken als de leider van Debian Med, weigerde ik meestal de term "leider" omdat ik niet was verkozen voor deze positie (en het heeft helemaal geen zin om zo'n leiderspositie te hebben voor een klein team). Ik heb echter wel de taken vervuld die van een leider worden verwacht, zoals het creëren van een vriendelijk klimaat tussen de teamleden en het zorgen voor de gezonde groei van het team. Ik heb geleerd dat het leiden van vrijwilligers veel moeilijker is dan het leiden van werknemers, en ik zie het als een grote uitdaging om vrijwilligers te motiveren om met plezier voor het team te werken.

Bij het evalueren van mijn vermogen om een ​​effectief team op te bouwen, hecht ik waarde aan twee kwaliteiten die ik als essentieel beschouw voor het bereiken van succes: mijn achtergrond als natuurkundige en mijn ervaring als atleet. Deze persoonlijke eigenschappen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het vormen van mijn vermogen om effectief leiding te geven en samen te werken, en hebben bijgedragen aan mijn eigen succes bij het samenstellen en aansturen van teams. Als natuurkundige heb ik een scherp gevoel voor het vinden van logische en verstandige oplossingen. Deze analytische vaardigheid stelt me in staat weloverwogen beslissingen te nemen en complexe uitdagingen effectief aan te gaan. Mijn ervaring als sportman heeft me bovendien een sterk gevoel voor doorzettingsvermogen en vastberadenheid bijgebracht. Ik ben vastbesloten om beide kwaliteiten toe te passen als DPL, door gebruik te maken van mijn analytische denkvermogen om strategische beslissingen te nemen en mijn doorzettingsvermogen om initiatieven te stimuleren en obstakels te overwinnen.

Zoals u kunt lezen in het gedeelte met statistieken van mijn ontwikkelaarspagina, heb ik talloze pakketten geüpload en veel bugs opgelost. Maar Debian gaat niet alleen over het uploaden van pakketten. Het gaat over technische en sociale problemen, het bereiken van nieuwkomers en ervoor zorgen dat we relevant blijven binnen het IT-universum.

Vooral op Debian-conferenties, maar ook op andere evenementen, heb ik veel zeer deskundige mensen ontmoet met wie ik graag wil samenwerken en van wie ik graag advies wil krijgen over de nieuwe taken die ik misschien zal moeten aanpakken.

Wat me bang maakt om me verkiesbaar te stellen voor DPL

Ik hou van Debian omdat het mij, als vrijwilliger, in staat stelt om de taken te kiezen die ik graag doe. Gelukkig zijn er veel uitdagende taken waar ik de afgelopen jaren veel plezier aan heb beleefd. Ik heb meestal op de achtergrond gewerkt, hoewel ik af en toe in de schijnwerpers heb gestaan door presentaties te geven tijdens verschillende lezingen. In de schijnwerpers staan is iets waar ik echt niet van geniet, wat een van de redenen was dat ik me jarenlang heb verzet toen mijn Debian vrienden voorstelden om me verkiesbaar te stellen voor DPL.

Ik verwacht ook dat er verschillende niet-technische taken op de DPL wachten, die misschien niet zo aangenaam zijn als het werk dat ik momenteel in Debian doe. Ik benader deze uitdagingen echter met optimisme. Het vooruitzicht van de oprichting van een DPL-adviesraad, waar ik begeleiding en steun kan krijgen bij het navigeren door moeilijke kwesties, verlicht mijn eventuele bezorgdheid over deze taken.

Tot slot maak ik me een beetje zorgen over de werklast die ik aan mijn teamgenoten zal overlaten, omdat ik van plan ben te stoppen met mijn uploadwerk om me volledig te kunnen concentreren op DPL-taken.

Korte samenvatting

Ik ben er niet zeker van of het mogelijk is om significante veranderingen binnen Debian te initiëren tijdens één enkele DPL-termijn, ondanks het feit dat ik de noodzaak ervan onderken op verschillende aspecten. Ik streef ernaar realistisch en oprecht te zijn in mijn toezeggingen, en de verleiding te vermijden om beloftes te doen die ik misschien niet kan waarmaken. In plaats daarvan geef ik prioriteit aan het leggen van een solide basis voor toekomstige DPL's om de noodzakelijke veranderingen effectief door te voeren. Hierbij verbind ik mij ertoe de ervaring die ik opdoe te benutten ten behoeve van deze toekomstige DPL's.

3. Agenda

3.1. Ervoor zorgen dat Debian relevant blijft in een veranderend OS-ecosysteem

Externe perceptie

Soms vraag ik me af of Debian het slachtoffer is van zijn eigen succes door de distributie te zijn met de meeste derivaten. Ontelbare keren ben ik Linux-nieuwkomers tegengekomen die nog nooit van Debian hadden gehoord, maar wel wisten wat Ubuntu is. Hoewel dit op de een of andere manier past bij mijn persoonlijkheid om op de achtergrond te blijven, zoals hierboven vermeld, zou het waarschijnlijk meer actieve vrijwilligers aantrekken als Debian bekender zou zijn onder mensen die zichzelf niet als Linux-experts beschouwen.

Contacten leggen om te leren

Ik zal proberen contact te leggen met andere distributies. Van derivaten zou ik graag een soort wensenlijstje willen krijgen over wat wij, als hun bovenstroomse distributie, beter zouden kunnen doen of wat we mogelijk van hen kunnen leren. Ik ben ook van plan om te praten met distributies met een verschillende technische basis zoals ArchLinux, Fedora, OpenSUSE, Nix, etc., om te zien of we van hen kunnen leren om problemen op te lossen op het gebied van werkorganisatie en infrastructuur. Misschien kunnen we conclusies trekken, bijvoorbeeld waarom ArchWiki bekend staat om zijn goede documentatie, maar wiki.debian.org niet.

Voorbereiden op de toekomst

Voor de release van Trixie staan we voor de 64-bits time_t overgang. Deze zorgt ervoor dat 32-bits architecturen in Trixie en later in staat zullen zijn om tijdsaanduidingen te verwerken die verwijzen naar tijden na 2038. Aangezien andere grote distributies hebben besloten om 32-bits architecturen te laten vallen, kan Debian misschien nog relevanter worden door aardig te werken bij speciale hardwaretoepassingen. Dat is een andere uitdaging waar we voor staan om Debian voor te bereiden op de toekomst.

Normen voor het verpakken

Om Debian's gewaardeerde standaard van uitmuntendheid hoog te houden, ben ik toegewijd om gebieden aan te pakken waar verbeteringen mogelijk zijn. Hoewel we gewaardeerd worden om onze pakketten van hoge kwaliteit, is er een lijst van 'onwelriekende pakketten' (zie Debian Trends). Mijn doel is om de barrières voor het bijwerken van deze pakketten te verminderen en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de huidige verpakkingsstandaarden. Dit omvat het aanmoedigen van medewerkers om Git-opslagplaatsen op Salsa te onderhouden, bij voorkeur binnen teamverband, als de standaardmethode voor het onderhouden van een pakket.

Sensibilisering

Ik ben vastbesloten om mijn energie te steken in projecten gericht op jongere ontwikkelaars om de relevantie van Debian in de toekomst te waarborgen. Door in contact te komen met de volgende generatie en deze de kracht te geven, kunnen we innovatie stimuleren en Debian's positie als leidende kracht in het open-source ecosysteem behouden. Door middel van mentorschap en educatieve initiatieven kunnen we opkomende ontwikkelaars inspireren om bij te dragen, waardoor Debian's impact voor de komende jaren gewaarborgd blijft.

3.2. Werk van infrastructuur- en verpakkingsteams

Infrastructuurteams

Debian is sterk afhankelijk van het werk van verschillende infrastructuurteams zoals DSA, het releaseteam, het ftpmaster-team en andere. Als ik word gekozen als DPL, zal ik samenwerken met de leden van al deze teams om problemen te identificeren en op te lossen. In het verleden heb ik verbeteringen voorgesteld voor het werk van het ftpmaster-team. Ik geef toe dat één van de redenen voor mijn kandidatuur als DPL, het verbeteren is van het proces voor het integreren van nieuwe pakketten is.

Handmatig werk verminderen

Ik overweeg ook manieren om waar mogelijk taken te stroomlijnen en te automatiseren. Een voorbeeld dat me te binnen schiet is het proces van het verwijderen van pakketten voor specifieke architecturen, wat momenteel afhankelijk is van handmatige tussenkomst van ftpmaster, geactiveerd door een bugrapport. Hoewel ik in het verleden de waarde van het hebben van een extra paar ogen voor het controleren van vereisten kon waarderen, hebben we nu autopkgtests die in staat zijn potentiële problemen in de keten van vereisten te signaleren. Ik geloof dat het implementeren van verstandige hulpmiddelen de handmatige werklast aanzienlijk kan verminderen, processen kan versnellen en beheerders meer controle kan geven.

Samenwerking

Naast mijn eigen verpakkingswerk heb ik altijd prioriteit gegeven aan het onderhouden van sterke teams. Om de duurzaamheid van een team te beoordelen, heb ik een aantal teamstatistieken opgesteld. Hieruit is gebleken dat teams in Debian sterk kunnen variëren. Dit gaat van een groot aantal mensen die zeer nauw samenwerken, over teams met veel leden die gewoon een gemeenschappelijke teamruimte gebruiken en een gemeenschappelijk beleid volgen, tot teams met minder dan een handjevol echt actieve mensen die al het werk doen. Ik hoop dat ik in staat zal zijn om een coöperatieve teamcultuur van veel actieve bijdragers te promoten, inclusief het creëren van een vriendelijke omgeving voor nieuwe teamleden. In Blends-teams zijn we er soms in geslaagd om zowel bovenstroomse ontwikkelaars als gebruikers van de software die we verpakken op te leiden en te betrekken. Daarom ben ik er erg voor om Blends sterker te promoten.

Teamcultuur

Ik heb inzicht gekregen in verschillende teams binnen Debian. Ik ben een groot voorstander van teams, omdat ze de drempel verlagen voor het updaten en repareren van pakketten die niet langer "privé" zijn. Ik heb echter ook gezien dat pakketten "teamverweesd" werden wanneer de oorspronkelijke uploader stilletjes overstapte naar andere taken, terwijl hij op de andere teamleden vertrouwde om het oorspronkelijke werk verder te zetten. Om dit aan te pakken, wil ik graag een sterkere teamcultuur bevorderen, waarbij voor elk lid problemen binnen het hele team worden gemonitord.

Redundantie inbouwen

Ik zie een toekomst voor me waarin elke cruciale taak in Debian - of het nu gaat om het onderhouden van de infrastructuur of het beheren van pakketten die andere pakketten als vereiste hebben - wordt uitgevoerd door ten minste twee personen om uitgebreide back-up en ondersteuning te garanderen. De geschiedenis heeft ons gevallen laten zien waarin medewerkers voorrang moesten geven aan persoonlijke verplichtingen of onvoorziene omstandigheden boven hun Debian verantwoordelijkheden, zoals zich moeten voorbereiden op het lopen van ultra-marathons of het omgaan met de eisen van het ouderschap. Omdat het onvermijdelijk is dat vrijwilligers hun Debian-taken moeten neerleggen, is het essentieel dat we mechanismen ontwikkelen om zulke overgangen effectief te beheren. Daarom heb ik mijn bedenkingen bij het 'traditionele' model waarbij een pakket de eigendom is van één beheerder.

Met andere woorden: als u denkt dat pakketten laten beheren door één persoon de juiste manier is voor Debian om in de toekomst met problemen om te gaan, zou u mij waarschijnlijk onder "Geen van bovenstaande" moeten rangschikken.

Verpakkingsstandaarden, pakketten weer vlot trekken

Ik ben een groot voorstander van de adoptie van verpakkingsstandaarden die voor heel Debian gelden en die tot doel hebben de werkstromen te stroomlijnen en gemakkelijker toegang te bieden zowel voor medewerkers die tussen teams wisselen als voor nieuwkomers. Ik voorzie onder meer de implementatie van standaarden zoals het verplicht stellen van pakketbeheer op Salsa, het gebruik van Salsa CI voor continue integratie, het garanderen van autopkgtests voor pakketten en het inzetten van kwaliteitshulpmiddelen. Op de lange termijn geloof ik dat deze inspanningen pakketuploads rechtstreeks vanuit Salsa zouden kunnen vergemakkelijken, waardoor de efficiëntie en de samenwerking binnen het Debian-ecosysteem verder zouden worden verbeterd. Als voorwaarde voor dit doel pleit ik voor de implementatie van ons reddingsmechanisme om pakketten die nog niet op Salsa worden gehost indien mogelijk over te dragen naar teampakketbronnen en anders naar "debian-team".

3.3. Naar buiten treden en een vriendelijke omgeving binnen Debian bevorderen

Persoonlijke ontmoetingen

Doordat ik bijna de helft van mijn leven in Debian werkzaam geweest ben, heb ik het grote genoegen gehad om veel fantastische mensen te ontmoeten. Ik waardeer de sociale omgeving die Debian heeft gecreëerd en ik ben vastbesloten om deze nog verder te verbeteren. Omdat ik waarde hecht aan persoonlijke ontmoetingen zoals DebConf, MiniDebConfs en teammeetings, zal ik deze zo goed mogelijk ondersteunen. Als vervolg op de BoF Debian-bijeenkomsten in persoon in een klimaatcrisis op DebConf23 zou ik iedereen willen aanmoedigen om het vliegverkeer waar mogelijk te beperken. Gelukkig heb ik onder de leden van de Debian-gemeenschap de neiging opgemerkt om sowieso de voorkeur te geven aan reizen over land boven vluchten.

Naar buiten treden

Een van de dingen waar ik het meest trots op ben in mijn werk voor Debian is het feit dat mijn lievelingsproject, Debian Med, van zijn bestaan gemiddeld één nieuwe ontwikkelaar per jaar heeft aangetrokken. Dat is ongeveer 2% van het aantal Debian-ontwikkelaars. Dit is bereikt door deel te nemen aan de projecten van outreachy en door onze eigen methodes te zoeken om medewerkers aan te trekken in twee richtingen (bovenstrooms en benedenstrooms). Als ik word verkozen tot DPL, zal ik actief op zoek blijven gaan om nieuwe medewerkers te bereiken en ik heb enkele ruwe ideeën over hoe dat te doen.

Kleine taken

Ik denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een continu bugverhelpingsfeest, waarbij medewerkers samenkomen om willekeurige bugs aan te pakken en zo alle hoeken van Debian te verkennen. Puttend uit mijn ervaring als een van de top 10 bugverhelpers binnen Debian, wil ik graag initiatieven als deze implementeren. Het maken van een script om een willekeurige bug uit het bugvolgsysteem (Bug Tracking System - BTS) te selecteren en deze als onderwerp te gebruiken voor een speciaal Matrix-kanaal zou eenvoudig moeten zijn. Deze aanpak zou nieuwkomers de toegankelijke mogelijkheden om bij te dragen kunnen laten zien, wat een motiverende factor kan zijn. Daarnaast geloof ik dat het bieden van begeleiding bij het zoeken naar hulp binnen Debian cruciaal is voor het aantrekken en ondersteunen van nieuwe medewerkers. Ik zal me volledig inzetten om dergelijke inspanningen te faciliteren, op voorwaarde dat mijn verantwoordelijkheden als DPL me voldoende tijd toestaan om dit te doen.

Samenwerking stimuleren

In dezelfde geest overweeg ik om elke dag autopkgtests voor een willekeurig pakket te implementeren in een ander speciaal Matrix-kanaal. Ik wil gebruikmaken van de expertise van Outreachy-studenten die ik de afgelopen jaren heb begeleid bij deze taken. Hun waardevolle inzichten en ervaring zullen bijdragen aan het succes van dit initiatief. Daarnaast hoop ik andere ervaren Debian-medewerkers aan te trekken om zich bij deze inspanningen aan te sluiten. Door nieuwkomers en langetermijnmedewerkers samen te brengen, kunnen we samenwerking bevorderen en de effectiviteit van onze initiatieven verder verbeteren.

Diversiteit

Binnen de Debian-gemeenschap bestaat er een ongelijke verdeling in termen van gendervertegenwoordiging en geografische diversiteit. Momenteel is er sprake van een opmerkelijke oververtegenwoordiging van mannelijke medewerkers uit landen die doorgaans als geïndustrialiseerd worden beschouwd.

Inclusie

Ik heb gemerkt dat de samenstelling van onze ontwikkelaarsgemeenschap vaak de diversiteit weerspiegelt die aanwezig is binnen ons gebruikersbestand, zij het in verschillende mate. Daarom ligt het voor de hand dat het actief werken aan het vergroten van de vertegenwoordiging van ondervertegenwoordigde groepen onder de medewerkers van Debian zou kunnen helpen om het project beter af te stemmen op de diverse behoeften en perspectieven van onze gebruikers. Door een grotere inclusiviteit en diversiteit binnen onze pool van medewerkers te bevorderen, kunnen we de relevantie en effectiviteit van ons project vergroten en ervoor zorgen dat het toegankelijk en nuttig blijft voor een breder scala aan individuen en gemeenschappen.

Barrières wegwerken

Als onderdeel van mijn inzet om inclusiviteit en diversiteit binnen de Debian-gemeenschap te bevorderen, ben ik actief op zoek naar manieren om het nieuwkomers makkelijker te maken om bij te dragen. Hoewel we aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt in het aanpakken van geografische verschillen door middel van onze vertaalinspanningen, is er nog steeds ruimte om deze inspanningen verder te versterken. Daarom ben ik van plan het lokalisatieteam te ondersteunen om ervoor te zorgen dat we de toegankelijkheid voor medewerkers uit alle regio's blijven verbeteren. Daarnaast is het bij het aanpakken van genderongelijkheid cruciaal om de verschillende maatschappelijke factoren die een rol spelen te erkennen. Ik ben bijvoorbeeld het argument tegengekomen dat vrouwen in veel culturen minder vrije tijd hebben dan mannen, wat hun vermogen om deel te nemen aan opensourceprojecten kan belemmeren. Als mogelijke oplossing zouden we kunnen overwegen om taken te introduceren zoals het oplossen van bugs, het schrijven van autopkgtests en andere kortetermijnopdrachten die een minimale tijdsbesteding vereisen. Deze aanpak heeft als doel de drempels te verlagen en deelname aan te moedigen van mensen met verschillende achtergronden en tijdsbeperkingen, omdat deze taken op zichzelf staan en geen doorlopend onderhoud vereisen.

Meedoen aan Debian leuk en voordelig maken

De wiki van het lokalisatieteam vermeldt expliciet de beschikbaarheid van kleine maar waardevolle taken, en benadrukt dat zelfs een uur per week besteden al een aanzienlijke bijdrage kan leveren. Op dezelfde manier bieden de ideeën die ik hierboven heb gepresenteerd, zoals de 'bug van de dag' en 'autopkgtest van de dag', kleine, op zichzelf staande taken die binnen een kort tijdsbestek kunnen worden voltooid. Bovendien kan alleen al het observeren van hoe anderen deze taken samen aanpakken, dienen als een boeiende ingang voor nieuwkomers. Uiteindelijk is het mijn doel om van meewerken aan Debian een plezierige en lonende ervaring te maken.

3.4. Navigeren door constructieve kritiek: feedback omarmen met het oog op groei en succes

Leren van mensen die vertrokken zijn

Binnen het bruisende landschap van de Vrije-Softwarewereld, komt Debian onvermijdelijk in aanraking met kritiek -- een bewijs van zijn belang. Hoewel de proliferatie van afgeleide distributies op het eerste gezicht positief lijkt, wijst het ook op onvervulde behoeften binnen Debian zelf, wat impliciet aanzet tot reflectie en kritiek. Voorbeelden uit het verleden, zoals het vertrek van trouwe medewerkers zoals Joey Hess en Michael Stapelberg, onderstrepen het belang van het aanpakken van kritiek. Bijvoorbeeld, Michael Stapelberg's uitgebreide uiteenzetting van de redenen om Debian te verlaten dient als een waardevolle bron van inzicht en reflectie voor de gemeenschap. Ik zal dit artikel onder mijn kussen leggen, in het bijzonder de sterke woorden over het streven naar meer eenwording en een culturele verschuiving van "dit pakket is mijn domein, hoe durf je eraan te komen" naar een gedeeld gevoel van eigenaarschap. Ik onderschrijf ook volledig de noodzaak van unieke werkstromen om mogelijk te profiteren van voor heel Debian geldende veranderingen.

Deskundigen raadplegen

Ik vind een aantal overtuigende ideeën in dit artikel, die naar mijn mening zeer relevant zijn. Ik wil graag samenwerken met de Debian-gemeenschap om oude problemen te identificeren die nog moeten worden aangepakt. Ik ben vastbesloten om discussies te faciliteren met deskundige experts, om actief te zoeken naar oplossingen voor deze uitdagingen.

4. Bedankt voor uw vertrouwen

Als u ervoor kiest om op mij te stemmen, zet ik me in voor transparantie in mijn werk. Ik ben van plan om dagelijks een logboek bij te houden in een publieke Git-opslagplaats, op voorwaarde dat de informatie openbaar gedeeld kan worden met het publiek. Daarnaast zal ik maandelijks een samenvatting sturen naar debian-devel-announce om u op de hoogte te houden van mijn activiteiten en voortgang.

Als steunpilaren van onze gemeenschap is uw steun voor mij van het allergrootste belang. Debian neemt een belangrijke plaats in mijn leven in, en ik ben vastbesloten om u ijverig van dienst te zijn. Ik vertrouw op uw oordeel om de juiste leider te kiezen. Bedankt dat u uw tijd heeft besteed aan het beoordelen van mijn platform en dat u overweegt uw stem in mijn voordeel uit te brengen.

A. Veranderingslogboek

Deze programmaverklaring werd geredigeerd onder versiebeheer in een git-opslagplaats.