DPL-programma 2024

(Dit is een actualisering van mijn programma uit 2021)

Sruthi Chandran

srud@d.o

Wie ik ben

Ik ben een bibliothecaris die Vrije Software-enthousiasteling is geworden en Debian-ontwikkelaar uit India.

Enkele van mijn activiteiten in Debian zijn:

Ik begeleid al vele jaren mensen die bijdragen willen leveren aan Debian. Ik ben betrokken bij het organiseren van talrijke verpakkingsworkshops en andere Debian-evenementen in heel India. Ik ben ook betrokken bij het organiseren van andere vrije-software-evenementen zoals het Vrije Software Kamp.

Waarom ik meedoe

Bezorgd over de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen binnen de Vrije Softwaregemeenschap (en Debian) werk ik eraan om te doen wat ik kan om de situatie te verbeteren. Hoe vaak hebben we een niet-(cis)mannelijke kandidaat voor DPL gehad? Als ik me niet vergis was ik in 2020 de tweede niet-(cis)mannelijke DPL-kandidaat tot nu toe. Net als bij mijn vorige twee verkiezingsrondes voor DPL (2020 & 2021) is ook dit jaar mijn belangrijkste doel om diversiteitskwesties bespreekbaar te maken. Ik geloof dat ik daar in mijn vorige rondes in ieder geval een klein beetje in geslaagd ben.

Ik ben me ervan bewust dat Debian dingen doet om de diversiteit binnen Debian te vergroten, maar zoals we kunnen zien is het niet voldoende. Ik vind het jammer dat er maar twee vrouwelijke Debian-ontwikkelaars zijn uit een groot land als India. Ik denk dat diversiteit niet iets is dat alleen binnen Debian-vrouwen of Debian-diversiteit besproken moet worden. Het zou in elk aspect van het project ter sprake moeten komen.

DPL-verkiezingen zijn een belangrijke activiteit in ons project en ik ben van plan om bij elke verkiezing het onderwerp diversiteit ter discussie te stellen totdat we een niet-(cis)mannelijke DPL hebben.

Ik denk dat een effectieve manier om diverse mensen aan te moedigen om bij te dragen, is om de diversiteit binnen de gemeenschap zichtbaarder te maken. Als meer en meer vrouwen (zowel cis als trans), transmannen en genderqueer mensen die al deel uitmaken van het project, zichtbaarder worden in plaats van verborgen te blijven in een deel van het project, zullen meer genderdiverse mensen zich op hun gemak voelen om zich bij onze gemeenschap aan te sluiten. Geografische/etnische diversiteit zijn ook belangrijke gebieden die aandacht nodig hebben.

Wat mijn plannen zijn als DPL

1. Diversiteit

Omdat diversiteit mijn voornaamste focus is, wil ik daarmee beginnen.

Diversiteitsbudget

Ondanks het feit dat we veel geld uitgeven aan diversiteit, lijken we niet het verwachte resultaat te behalen. Mijn eerste taak als DPL zou zijn om het bestaande uitgavenpatroon te herzien en te analyseren waarom en waar we de fout in gaan. Als ik zeg dat we ons moeten richten op diversiteit, bedoel ik niet dat we blindelings geld moeten uitgeven in naam van diversiteit. Ik ben persoonlijk op de hoogte van gevallen waarin de uitgaven afkomstig uit het budget voor diversiteit meer kwaad dan goed gedaan hebben.

Een ander punt waarop ik me zou willen richten met betrekking tot het diversiteitsbudget is om er meer ruchtbaarheid aan te geven, zodat mensen die er recht op hebben er ook kennis kunnen van nemen en we het niet alleen maar uitgeven om het uitgeven.

Diversiteitsactiviteiten

Ik heb gehoord dat het Debian-vrouwenproject ongelofelijk veel heeft gedaan voor het verbeteren van de omstandigheden voor vrouwelijke medewerkers van Debian, totdat het inactief werd. Nu hebben we het Debian-diversiteitsinitiatief, maar dit heeft nog niet veel vaart gekregen. Ik ben van plan om hun activiteiten te stroomlijnen en indien mogelijk een gedelegeerd team te hebben dat zich richt op diversiteit. Het gedelegeerde team zal alle activiteiten op het gebied van diversiteit in Debian coördineren. Dit team zal ook betrokken worden bij de besluitvorming en de besteding van het diversiteitsbudget.

Lokale activiteiten

Debian-localgroups, een initiatief in verband met lokale Debian-groepen, bedacht door onze huidige DPL, is een geweldig idee om geografische diversiteit te promoten. Ik ben van plan om het potentieel van lokale groepen te gebruiken om meer lokale evenementen te organiseren en meer verschillende mensen te laten bijdragen aan Debian.

2. Naar buiten treden

Mijn tweede aandachtsgebied zijn stimuleringsactiviteiten. Ik werk nu al meer dan 3 jaar samen met het Debian-outreach team. Ik vind dat naar buiten treden een belangrijke activiteit is die vaak niet de aandacht krijgt die het verdient. Ons outreach-team is uiteindelijk slechts coördinator voor GSoC en Outreachy. Ik heb een paar ideeën over meer naar buiten treden.

Debian-kamp

Debian-kamp is een concept dat ik ontleende aan het vrijesoftwarekamp waarvan ik een van de hoofdorganisatoren was. In principe is het concept om een ​​online mentorprogramma van 3 tot 4 maanden te hebben. Het voordeel van een specifiek Debian-mentorprogramma is dat we het programma kunnen afstemmen op onze specifieke behoeften.

Het programma zal uit twee delen bestaan. In het eerste deel zal de nadruk liggen op de filosofie van Debian (en vrije software) en waarom iemand zou moeten bijdragen aan Debian, enz. We kunnen gemeenschappelijke sessies over deze onderwerpen organiseren voor de deelnemers aan het programma. In het tweede deel zullen de deelnemers met mentors samenwerken aan de projecten van hun keuze.

In deze activiteit ben ik van plan om de leden van het Debian-outreachteam als coördinatoren/facilitatoren te laten functioneren en te laten samenwerken met Debian-diversity, Debian-localgroups, Debian Academy enz. Het Debian-outreachteam zal de ondersteunende werkzaamheden van organiseren, plannen, enz. voor zijn rekening nemen, terwijl andere teams zullen helpen met contactpersonen/mentoren/projecten, enz. Ik ben specifiek van plan om Debian-localgroups erbij te betrekken zodat we gelokaliseerde activiteiten kunnen hebben en niet alleen activiteiten in het Engels.

De vraag of we al dan niet beurzen moeten uitbetalen, kan later worden besproken en beslist (we hadden geen beurzen voor het Vrijesoftwarekamp en toch was het een succes).

DebConf opstartkamp

Dit is een kamp waarbij mensen lijfelijk aanwezig zijn. Het kan plaatsvinden tijdens het Deb-kamp (dit idee heb ik geleend van mollydb). Ik geloof dat er niets boven persoonlijk mentorschap gaat.

Vaak hebben we nieuwe mensen die DebConf bijwonen en die niet weten aan wat en hoe ze kunnen beginnen bijdragen. Deze opstartactiviteit kan hen helpen om de juiste richting te vinden. Ik geloof dat er veel mensen geïnteresseerd zijn om hierbij te helpen. Exacte plannen om dit uit te werken kunnen later besproken en besloten worden.

Evaluatie van huidige activiteiten

Het is de hoogste tijd voor een grondige herziening van de huidige activiteiten waarbij we naar potentiële medewerkers toestappen. We moeten de effectiviteit van onze GSoC- en Outreachy-deelnames onderzoeken, bekijken wat we beter kunnen doen en welke nieuwe zaken we kunnen doen.

3. Gemeenschap

De Debian-gemeenschap is een geweldige gemeenschap. Maar dat betekent niet dat we perfect zijn. Enkele punten die ik als DPL graag zou willen oppakken zijn:

Gastvrij

Ook al zeggen we dat we een gastvrije gemeenschap zijn, voor een buitenstaander lijkt dat misschien niet zo. Daar zijn veel redenen voor. De belangrijkste reden is dat online communicatie vaak leidt tot miscommunicatie en onbedoelde hoogoplopende discussies. Als gemeenschap moeten we eraan werken om Debian gastvrijer te maken voor iedereen - zowel voor nieuwkomers als voor oudgedienden. Als DPL wil ik graag de gesprekken hierover faciliteren.

Verandering omarmen

Er wordt vaak opgemerkt dat Debian als gemeenschap meestal terughoudend staat tegenover verandering. Als DPL wil ik graag een cultuur ontwikkelen waarin verandering wordt omarmd. Ik wil mensen aanmoedigen en hen daarbij faciliteren om nieuwe ideeën en processen om Debian te verbeteren voor te stellen.

4. Debian als organisatie

Debian-stichting (?)

In sommige DPL-campagnes van voorgaande jaren is het idee van Debian als geregistreerde organisatie naar voren gekomen. In 2020 was in het programma van Brian Gupta sprake van de vorming van de Debian Foundation en in 2022 had Jonathan Carter het over de formele registratie van Debian als organisatie. Toen ik DebConf23 organiseerde, kreeg ik te maken met een aantal problemen omdat Debian geen geregistreerde organisatie is, en toen begon ik serieus na te denken over dit concept.

Als DPL zou ik dus zeker geïnteresseerd zijn in het onderzoeken van de mogelijkheden en de voor- en nadelen van het laten registreren van Debian. Ik zeg niet dat dit mijn belangrijkste agendapunt is, maar het zal zeker aan de orde komen als ik word verkozen.

Vertrouwde organisaties

Aangezien één van de hoofdverantwoordelijkheden van de DPL het financieel beheer is, zou ik graag onze relatie met de bestaande vertrouwensorganisaties, de procedure voor fondsenbeheer en, indien nodig, de mogelijkheid van meer vertrouwensorganisaties opnieuw willen bekijken om de afhankelijkheid van één of twee organisaties te verminderen. Tijdens de organisatie van DebConf23 werden we geconfronteerd met talrijke problemen bij de verdeling van fondsen. Sommige daarvan waren zeker specifiek voor het Indiase scenario, maar toch kon ik veel verbeteringen bedenken die aangebracht kunnen worden aan de distributie van fondsen via vertrouwensorganisaties.

5. Financies

Boekhouding

Van vorige DPL's heb ik gehoord dat het huidige boekhoudproces van Debian-activa erg ingewikkeld is. Als DPL zou ik graag wat aandacht besteden aan het stroomlijnen en automatiseren van het boekhoudproces in verschillende vertrouwde organisaties. Ik denk erover om een proces op te zetten waarmee we transparante en actuele informatie over de bezittingen beschikbaar krijgen.

6. Varia

DPL-helpers (DPL-comité?)

Ik heb van de vorige DPL's gehoord dat de werklast te groot is voor één persoon om die op zich te nemen. Tijdens mijn laatste campagne als kandidaat-projectleider bracht iemand het idee naar voor te werken met helpers voor de DPL. Ik ben het eens met dit gedachtegoed en ik ben van plan om 1 of 2 mensen wat werk te laten doen dat kan worden losgekoppeld van de werklast van de DPL. Dit zou helpen om de responstijd te verminderen en de efficiëntie te verhogen

Tijdsinvestering

Een voordeel dat ik heb ten opzichte van de meeste vorige en huidige DPL-kandidaten is de hoeveelheid tijd die ik kan besteden aan mijn DPL-activiteiten. Mijn werk is zo georganiseerd dat ik zelf bepaal wanneer en hoeveel tijd ik werk. Dit betekent dat ik een hoge prioriteit kan toekennen aan de DPL-activiteiten.