Spegla Debians usb/cd/dvd-avbildningar
För att spegla Debians cd-avbildningar behöver du en Linux- eller Unixliknande maskin med en permanent, pålitlig Internetanslutning. Debians speglar har .iso-avbildningar för cd och dvd i olika storlekar, filer för jigdo (.jigdo och .template), BitTorrent-filer (.torrent) samt verifieringsfiler för avbildningarna (SHA512SUMS och SHA256SUMS).
- Huvudserver
- Spegling med http/ftp rekommenderas ej
- Spegling med rsync är acceptabelt
- Spegling med jigdo-lite rekommenderas ej
- Spegling med jigdo-mirror rekommenderas
- Hur man blir ”push”-spegel
- Undanta filer från spegling
- Namnkonventioner och utrymmeskrav för .iso-filer
- Registrera spegeln
Huvudserver
URL:erna för huvudservrarna visas nedan – vi ber dig dock att vänligen överväga att spegla från en närbelägen spegel (spegellista: HTTP/FTP, rsync) om möjligt. Åtkomsten till huvudservern kan vara begränsat runt publiceringsdatum.
Notera även att en stor mängd data är lagrad i dessa kataloger – läs avsnittet nedan för detaljerad information om hur du begränsar storleken genom att exkludera vissa filer.
-
Stabila avbildningar (uppdateras för varje stabil utgivning):
https://cdimage.debian.org/debian-cd/
rsync://cdimage.debian.org/debian-cd/ -
Genereras varje vecka:
https://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/
rsync://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/ -
Genereras dagligen:
https://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/
rsync://cdimage.debian.org/cdimage/daily-builds/
Spegling med http/ftp rekommenderas ej
Du bör inte använda ftp eller http för att uppdatera din spegel. Dessa överföringsmetoder har en hög misslyckandepotential på grund av filernas enorma storlekar.
Dessutom görs inte några integritetskontroller av den data hämtas via http eller ftp, vilket innebär att det är mer troligt att en avbruten hämtning inte kommer att upptäckas.
Spegling med rsync är acceptabelt
Programmet rsync är en bra lösning för speglingen. Det är inte lika effektivt som de övriga, Debianspecifika, metoder som anges nedan, men kan vara enklare att få på plats. Dessutom försäkrar den att alla filer överförs korrekt, samt att metadata (t.ex tidsstämplar) hålls i synk på samma sätt som filinnehållet.
Använd åtminstone flaggorna --times --links --hard-links --partial --block-size=8192. Detta kommer att bevara modifieringstid, symboliska länkar och hårda länkar, och använda en blockstorlek om 8192 byte (mest effektivt för cd-avbildningar). När modifieringstider och storlekar är desamma kommer rsync helt enkelt att lämna filerna som de är, så --times är verkligen obligatoriskt.
Spegling med jigdo-lite rekommenderas ej
Aktuella versioner av programmet jigdo-litegör det möjligt att hämta flera avbildningar i ett svep. Vi rekommenderar dock inte att jigdo-lite används för att skapa Debian-cd-speglar, använd jigdo-mirror istället.
Spegling med jigdo-mirror rekommenderas
Detta betyder i praktiken: Spegla .iso-filen med jigdo-mirror, sedan (om du även vill spegla andra typer av filer, t.ex .jigdo- och .template-filerna) kör du rsync över katalogen för att hämta resten. Skripten på denna sida kan vara till hjälp om du vill ställa in detta.
Många har ”vanliga” Debianspeglar (debian/), eller har en sådan spegel i närheten, vilket innebär att de redan har de .deb-filer som finns på usb/cd/dvd-avbildningarna. Den uppenbara frågan är – varför kan vi inte använda samma filer i usb-/cd-/dvd-avbildningarna?
jigdo-mirror är ett program som gör det möjligt att skapa Debian-usb/cd/dvd-avbildningar med filerna från en ”vanlig” Debianspegel, plus några få extra jigdo-mallfiler.
Först och främst behöver du jigdo-mallfilerna. Se jigdo-informationssidan för länkar. Hämta filerna för varje arkitektur du vill bygga avbildningar för.
Skapa en ~/.jigdo-mirror-fil för att konfigurera programmet. Detta är ett exempel:
jigdoDir="/var/du/har/speglar/debian-cd/current/jigdo" imageDir="/var/du/har/speglar/debian-cd/current/images" tmpDir="/var/du/har/speglar/debian-cd/current/images" debianMirror="file:/var/du/har/speglar/debian" include='i386/|sparc/|powerpc/|source/'; exclude='-1\.'
Variablerna include och exclude innehåller listan över arkitekturer du vill skapa avbildningar för (eller snarare reguljära uttryck). För ytterligare information, se manualsidan för jigdo-mirror eller själva källkoden (det är ett skalskript med massor av kommentarer).
När du konfigurerat det kör du bara jigdo-mirror varpå det gör allting av sig självt. Det kommer skriva ut en hel del utdata och antagligen ta ett tag, så vi föreslår att du gör vad som krävs för att hantera detta (kör det i screen, omdirigera utdata till en fil, osv).
Hur man blir ”push”-spegel
När nya avbildningar blir tillgängliga kan huvudservern sända ett meddelande till sina speglar för att få dem att direkt påbörja uppdateringen. På detta sätt ”trycks” (push) nya data ut istället för att ”dras” (pull) in av speglingarna vid nästa dagliga uppdatering, vilket ger att de nya avbildningarna sprids snabbare.
Om du vill att din spegel skall delta i detta uppdateringssystem, se denna sida.
Undanta filer från spegling
För att minska mängden lagringsutrymme som krävs av din Debian-cd-spegling kan du undanta vissa filer från att speglas. Följande instruktioner innehåller kommandoradsflaggor till rsync, men kan kanske även vara till hjälp om du använder andra verktyg för speglingen. I rsync tolkas --include och --exclude i den ordning de anges, den första flaggan vars mönster motsvarar filen bestämmer huruvida filen undantas eller inkluderas.
-
Undanta källkod:
--exclude=source/
Detta kommer förhindra avbildningar med källkod från att speglas. Observera att vissa personer anser det opassande att tillhandahålla binärer för GPL-licensierade program på en server utan att samtidigt tillhandahålla programmens källkod på samma server. -
Undanta kompletta avbildningar:
--include='*netinst*.iso'
--exclude='*.iso'
Undantar de kompletta uppsättningarna av usb-/cd-/dvd-avbildningar för samtliga arkitekturer, men speglar .iso-avbildningarna för nätverksinstallation. Vi rekommenderar att dessa små avbildningar alltid speglas: Jämfört med deras storlek är de extremt användbara! -
Undanta kompletta avbildningar för andra arkitekturer än i386:
--include='*netinst*.iso'
--include='i386/**.iso' --exclude='*.iso'
Som ovan, men tar med alla usb-/cd-/dvd-avbildningar för i386-arkitekturen. -
Undanta kompletta avbildningar förutom i386-cd 1 till 3:
--include='*netinst*.iso' --include='i386/**-[1-3].iso'
--exclude='*.iso'
Den kompletta uppsättningen i386-avbildningar kanske fortfarande tar för stor plats för dig om du tar med dvd- och tvålagers-dvd-avbildningarna. Detta undantar alla .iso-avbildningar förutom nätverksinstallationsavbildningen samt de tre första i386-dvderna. -
Undanta flera arkitekturer förutom i386:
--exclude=alpha/ --exclude=arm/ --exclude=hppa/ --exclude=hurd/
--exclude=ia64/ --exclude=m68k/ --exclude=mips/ --exclude=mipsel/
--exclude=powerpc/ --exclude=s390/ --exclude=sh/
--exclude=sparc/
Ta endast med den kompletta uppsättningen filer för i386, ta inte med några .jigdo- eller .iso-filer, osv., oavsett vilka för de andra arkitekturerna.
Kontrollera arkitekturlistan innan du speglar - listan ändras och dessa exempel kan vara inaktualla!
Namnkonventioner och utrymmeskrav för .iso-filer
De olika varianterna av .iso-avbildningar kan skiljas åt på namnet, vilket gör att du kan begränsa vilka typer av avbildningar du speglar:
- *-netinst.iso: En avbildning för varje arkitektur, upp till 500 Mbyte
- *-dvd.iso (enlagers-dvd): Flera avbildningar, varje upp till 4482 MB stor. För Buster finns det upp till 16 DVD-avbildningar per arkitektur. Debianservrarna tillhandahåller endast en liten delmängd av DVD-avbildningar i .iso-format för direkt hämtning: 3 för amd64, 3 för i386 och 1 av varje för andra arkitekturer. Resterande avbildningar tillhandahålls endast i jigdo-format.
- *-bd.iso (enlagers Blu-Ray): Som ovan, förutom att individuella avbildningar är upp till 23 GB stora. Dessa avbildningar finns endast tillgängliga som jigdo-filer för en limiterad uppsättning arkitekturer (amd64 och i386) samt källkod.
- *-dlbd.iso (dual-layer Blu-Ray): Som ovan, förutom att individuella avbildningar är upp till 48 GB stora. Dessa avbildningar finns endast tillgängliga som jigdo-filer för en limiterad uppsättning arkitekturer (amd64 och i386) samt källkod.
- *-STICK16GB*.iso (16GB USB-avbildningar): Som ovan, förutom att individuella avbildningar är upp till 16 GB stora. Dessa avbildningar finns endast tillgängliga som jigdo-filer för en limiterad uppsättning arkitekturer (amd64 och i386).
Registrera spegeln
För att göra din cd-avbildningsspegel användbar för en större målgrupp kan du registrera den i vår spegellista, till exempel denna eller denna. Eftersom de kompletta avbildningarna är stora filer kan detta skapa flera gigabyte nätverkstrafik varje dag.
Du kan registrera dig antingen genom att fylla i spegelanmälningsformuläret (observera att CDImage-fälten är de intressanta), eller genom att sända e-post till debian-cd@lists.debian.org.
Vi uppskattar alla nya CD-avbildningsspeglar. Tack på förhand!